Blog Arşivi

23 Eylül 2013 Pazartesi

Fz6 Fazer Egzantrik zinciri, nedir , ne değildir ...

YAMAHA Fz6 Fazer Egzantrik zinciri değişimi 


Nedir bu egzantik zinciri

Durumu teknik olarak açıklayacak koskoca internette bir diagram bulamadım. Kabaca bi tabirle önce şu resme göz atalım ;





















Evet yamulmuyorsam bu bir otomobil motorunun kesiti.  Ve görmüş olduğumuz kayış triger kayışı , yani motosikletteki tabiriyle egzantrik zinciri. Bu egzantrik zinciri dediğimiz zincir Krank ile Egzantrik mili arasındaki güç aktarımını sağlıyor. Yani subapların açılıp kapanması olayı kısaca. Her ne kadar egzantrik zinciri kopan bir motosiklet görmemiş yada duymamışsam da; kopması halinde subapların yamulacağı ve çok fazla masraf teşkil eder diye değiştirmeye karar verdim.

Egzantrik zincirinin değişmesi gerektiğine nasıl karar veriyoruz peki 


belirli noktalardan uzama yapar bu da sese sebep olur. 
uzama artarsa supaplarda normalinden fazla açık kalma zamanına sebep olur yani supap ayarı bozulur ve makinanın düzensiz çalışmasına, aşırı yakıt tüketimine veya çekiş düşüklüğüne sebep olur. Sesi cebinizdeki bir tomar bozuk paranın şıngırtısına benzetebilirim.

Ortalama maliyet :
Egzantrik zinciri : 45$
Otomatik gergi : 100$





1 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için tesekkurler. ben bisey sormak ıstıyorum krank milinin ucunda egzantırık mılını cevıren kucuk bır dıslı var ve onun onunde ondan daha buyuk bır kran konumunu tespıt etmeye yarayan bır cark var motoru sabıtlemeden onu sokmek ımkansız bu carkı sorkmek ıcın nasıl bır yok ızledınız ve sokerken krankı sola cevırdınız mı eger cevırdıysenız bır problem oldumu ?

    YanıtlaSil